EXPLORERS

Μπάμπης Γκιριτζιώτης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μπάμπης Γκιριτζιώτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με την φωτογραφία ασχολείται επαγγελματικά από το 2001 εργαζόμενος για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Το 2003 ξεκινάει η συνεργασία του με διάφορες εφημερίδες, ταξιδιωτικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους (περιοδικά Γεωτρόπιο, «Κ»  Καθημερινής, Traveller, Passport, Ως3, εκδόσεις Μεταίχμιο & Infoγνώμων) πραγματοποιώντας ταξίδια σε χώρες της Αφρικής, στα Βαλκάνια, την Ασία και την Ευρώπη. 

Το 2006 επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως φωτορεπόρτερ σε φωτογραφικό πρακτορείο της Θεσσαλονίκης για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να ταξιδεύει και να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.

Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για τον βουνό τον ωθεί το 2007 να ασχοληθεί με τη φωτογραφική και video κάλυψη outdoor activities και αγώνων βουνού. Δημιουργεί έτσι την GOexperience, μια ομάδα φωτογράφων και εικονοληπτών η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την κάλυψη και την προβολή δράσεων που αφορούν και διοργανώνονται στο βουνό και γενικότερα στη φύση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν αγώνες ορεινού τρεξίματος, mountain bike, αναρρίχηση, ορειβασία, ορειβατικό σκι, τρίαθλο και base jump. Αποτελεί επίσημο συνεργάτη των μεγαλύτερων διοργανώσεων ορεινών αγώνων και outdoorsports, όπως The North Face Zagori Mountain Running, Olympus Marathon, Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου Ε.Ο.Σ., Rodopi Ultra Trail, VFUT, Ziria Cross Country Race, Taygetos Challenge, XTERRA, Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης, BaseJump Greece.

To 2010 και 2011 οργανώνει δύο αποστολές κάλυψης του αγώνα Solu Khumbu Trail στο Νεπάλ έναν από τους πιο απαιτητικούς ορεινούς αγώνες στο παγκόσμιο καλεντάρι. Διανύοντας 300 km πεζός για 15 ημέρες, σε υψόμετρα 1.950-5.500m ακολουθεί τους αθλητές Νίκο Καλοφύρη και Ναταλία Παπουνίδου, ενώ παράλληλα  στέλνει καθημερινή ανταπόκριση με κείμενο και φωτογραφικό υλικό σε περιοδικά και websites ορεινού αθλητισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Tον Χειμώνα του 2012 καλύπτει φωτογραφικά την κατάβαση του Σλοβένου extreme skier Davo Karnicar στον Όλυμπο, ενώ την ίδια χρονιά προσκαλείται ως αποκλειστικός φωτογράφος από την Ελλάδα στο διήμερο αγώνων Killian’s Classik στο Font Romeu της Γαλλίας. 

Το 2012 ξεκινά και η συνεργασία του με την The North Face, μια συνεργασία που του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με διάφορα projects. Τον Οκτώβρη του 2012 καλύπτει με την ομάδα της GOexperience το 1ο The North Face Kalymnos Climbing Festival με video και φωτογραφίες ενώ η συνεργασία με το φεστιβάλ συνεχίζεται για τις χρονιές 2013-2014. Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε τόσο με την The North Face Greece, όσο και με την The North Face Europe για την οποία πραγματοποιήθηκαν φωτογραφική κάλυψη και videos για το project των Summit Series Specialists που διοργανώθηκε στα πλαίσια του The North Face Kalymnos Climbing Festival. 

Τo τέλος του 2013 τον βρίσκει στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου μαζί με τον Explorer της The North Face Μιχάλη Στύλλα για το project "Exploring The North Face of Mount Olympus", όπου επιχειρήθηκε η εξερεύνηση της βόρειας πλευράς του Ολύμπου υπό χειμερινές συνθήκες. 

Την άνοιξη του 2014 καλύπτει το 1ο φεστιβάλ αναρρίχησης "4 Wall Traverse" by The North Face που διοργανώθηκε 4 σαββατοκύριακα σε 4 διαφορετικές πίστες στην Αθήνα, ενώ οι νικητές που αναδείχθηκαν πήραν το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στο 3ο The North Face Kalymnos Climbing Festival. 

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς συνοδεύει τον αθλητή της The North Face Νίκο Καλοφύρη στον αγώνα 168km του UTMB® στο Mont-Blanc® και καλύπτει την προσπάθειά του, ενώ τον Νοέμβριο καλύπτει το 1ο Προπονητικό Camp Ορεινού Τρεξίματος του Νίκου Καλοφύρη στο Μέτσοβο μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν χρήσιμα tips βελτίωσης της τεχνικής τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 γίνεται η γνωριμία με τον ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο της The North Face Dean Karnazes και καλύπτει  φωτογραφικά μέρος της διοργάνωσης Navarino Challenge, ένα αθλητικό event με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την παιδική παχυσαρκία και τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. Αργότερα ακολουθεί την πορεία του στην 32η διοργάνωση του Spartathlon (246 χλμ.), όπου ο Dean Karnazes αγωνίζεται ακολουθώντας μια διατροφική υποστήριξη βασισμένη σε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα παρακάμπτοντας τα συμπληρώματα αθλητικής διατροφικής υποστήριξης. 

Τον Φεβρουάριο του 2015 πραγματοποιεί μαζί με τους Explorers της The North Face Μιχάλη Στύλλα και Δημήτρη Δεσποινιάδη διάσχιση στη χειμωνιάτικη Ροδόπη με κοινό σκοπό να εξερευνήσουν διαδρομές και περιοχές άγνωστες για πολλούς.