Εξερευνώντας την βόρεια πλευρά του Ολύμπου με τον Μιχάλη ΣτύλλαΕάν και ο αριθμός των Ελλήνων που ασχολούνται με την ορειβασία έχει μεγαλώσει θεαματικά κατά τη τελευταία δεκαετία, αναβάσεις στα βουνά της χώρας μας μέσω διαδρομών εκτός των ‘περπατημένων’ πραγματοποιούνται με μικρή συχνότητα. Στα πλαίσια ανάδειξης του ορειβατικού πλούτου της χώρας μας και σε συνεργασία με τη The North Face® ξεκινάμε από το βουνό ορόσημο της Ελλάδας, τον Όλυμπο.

Από εξερευνητικής άποψης οι εμπειρίες των αναβάσεων στα βουνά είχαν, έχουν και θα έχουν δύο όψεις: Την εξωτερική και την εσωτερική. Η εσωτερική εξερεύνηση προέρχεται από επαναλήψεις ήδη γνωστών διαδρομών (ορειβατικών ή/και αναρριχητικών) έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την προσωπική αξιολόγηση της τεχνικής ευχέρειας, της ψυχολογικής και της φυσικής κατάστασης και της ευχαρίστησης που αντλείται τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από την επανάληψη μιας διαδρομής. Η εξωτερική εξερεύνηση ταυτίζεται με την κίνηση σε τελείως άγνωστο πεδίο με στόχο τη διάνοιξη μιας νέας διαδρομής. Στην περίπτωση αυτή τα συναισθήματα διαφέρουν και συνοψίζονται στην αμφιβολία, στο φόβο, στην εγρήγορση, στην υπέρβαση και στη μεγάλη κούραση μιας και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της οπισθοχώρησης ή της αλλαγής διαδρομής, καταστάσεις που συνεπάγονται επιπλέον σωματικής και ψυχολογικής καταπόνησης.

Ο Όλυμπος, το βουνό που προσωπικά με έχει εκφράσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα τελευταία 20 χρόνια και το οποίο θεωρώ ως το μεγάλο ορειβατικό μου σχολείο αλλά και σπίτι θα αποτελέσει πρωταρχικό πεδίο εξερεύνησης.

Παρέα με το φίλο και φωτογράφο Μπάμπη Γκιριζιώτη σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε τρεις ορειβατικές διαδρομές στη βόρεια απομονωμένη και πιο άγρια πλευρά του Ολύμπου. Οι διαδρομές έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και απευθύνονται στο ευρύτερο ορειβατικό κοινό μιας και οι τεχνικές δυσκολίες (τμήματα με αναρρίχηση) κυμαίνονται από ελάχιστες ως και μέτριες. Απώτερος σκοπός είναι η αναζωπύρωση της εξερεύνησης σχετικά άγνωστων ορειβατικών διαδρομών των Ελληνικών βουνών, έξω από τα στενά περιθώρια των πλέον κλασσικών αναβάσεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΥΛΛΑΣ

 
share