03.01.2017

Όλυμπος: Θέα από ψηλά

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου μόνο εντυπωσιακές εικόνες μπορεί να μας χαρίσει. Το βλέμμα σου γεμίζει αγαλλίαση όταν κοιτάζεις τον ορίζοντα από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σαν παρατηρητής του σύμπαντος μπορείς να στέκεσαι με τις ώρες και να χαζεύεις τις εναλλαγές του τοπίου ανάλογα με τις ορέξεις του καιρού στο πέρασμα της μέρας.  

Τέτοιες μοναδικές εικόνες από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου συνεχίζει να μας χαρίζει ο explorer της The North Face Μπάμπης Γκιριτζιώτης, μέσα από μια εικονική 360ο περιήγηση (www.mountolympussummits.com) που στόχο έχει να μας ταξιδέψει νοερά στην άλλοτε κατοικία των θεών του αρχαίου κόσμου. 


Στα 2.882m λίγα λεπτά πριν ο ήλιος λούσει με το φως του την κορυφή Σκάλα. Το πρωινό κρύο ήταν έντονο, παρά το ότι η ανάβαση έγινε στο μέσον του καλοκαιριού.

 

Μαγικός ο αυγουστιάτικος ουρανός και η θέα του Στεφανιού από το Οροπέδιο των Μουσών, γνωστό και ως Λιβάδι των Θεών, όπως το ονόμασαν τo 1913 οι Fred. Boissonnas και D. Baud-Bovy.

 

Από την κορυφή Μικρή Τούμπα, με κατεύθυνση προς τον Βορρά, διαγράφει την πορεία της η κόψη Μπαρμπαλά, καταλήγοντας στο οροπέδιο Κρεβάτια.

 

Το σημείο συνάντησης της Ημέρας με τη Νύχτα... Τα ηλιοβασιλέματα στον Όλυμπο έχουν κάτι το μυστηριακό. (Κορυφή Φλάμπουρο, 2.473m).

 

Ξυπνώντας σιγά-σιγά με φόντο το παγωμένο οροπέδιο της κορυφής Σκούρτα (2.483m). Λίγα λεπτά μετά ο ήλιος ζέσταινε τις «μπαταρίες» μας για να ξεκινήσουμε τη φωτογράφιση.

 

Απογευματινό φως στις πλαγιές του Ολύμπου.

 

Το μικροκλίμα του Ολύμπου εναλλάσσεται με απρόβλεπτο ρυθμό και είναι υπεύθυνο για εικόνες σαν κι αυτή. Εδώ μετά από μια δυνατή βροχή στον δρόμο προς το Καταφύγιο Χριστάκη.

 

Χειμωνιάτικο ξημέρωμα από την κορυφή Σκούρτα. Εδώ όπου ο ήλιος  παντρεύει το χιόνι με τη θάλασσα και με ένα βλέμμα ξαναγεννιέται το σύμπαν.Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα του 2015 στο Καταφύγιο Χριστάκης (2.500m). Η πρώτη διανυκτέρευση του μήνα μας βρίσκει να προετοιμάζουμε το έδαφος για τις εξορμήσεις μας τις μέρες που θα ακολουθούσαν.

 

Άλλη μια όμορφη μέρα ξεκινά αντικρίζοντας τη θέα από την κορυφή Προφήτης Ηλίας (2.803m) και τις πρώτες αχτίδες του ήλιου να αγγίζουν το Στεφάνι. Στη θέση αυτή λέγεται πως κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο Ναός του Απόλλωνα, όπου οι πιστοί εκδήλωναν τη λατρεία τους προς τον θεό του φωτός και της μουσικής.Το τοπίο μεταμορφώνεται με την αλλαγή του φωτός δημιουργώντας εικόνες βγαλμένες σαν από παραμύθι, όπως η θέα του Ολύμπου από την Κορυφή Σμέος (2.087m) λίγο πριν το σούρουπο.

 

Ατενίζοντας τις νότιες κορυφές του Ολύμπου στην καρδιά ενός ξηρού χειμώνα, από την κορυφή Σκολιό (2.904m). 

 

Η ανάβαση προς την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και των Βαλκανίων, για κάποιους είναι άπιαστο όνειρο και για κάποιους άλλους είναι ο δρόμος μιας άκρατης αναζήτησης. Σίγουρα από τα 2.917m βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά.

 

Οι προμήθειες πάντα μετρημένες. Ο ζεστός πρωινός καφές ζέσταινε την ψυχή μας ακόμη μια φορά, λίγο πριν την πορεία μας προς την κορυφή του Αγίου Αντωνίου.

 

Η πρώτη φωτογραφία της ημέρας μέσα από τη ζεστασιά της σκηνής. Μια ακόμη όμορφη μέρα είχε ξεκινήσει.

 

Η τελευταία φωτογραφία της ημέρας προς την δύση, από την κορυφή του Αγίου Αντωνίου (2.815m).

 

Δωμάτιο με θέα! Τι άλλο να ζητήσεις από τη ζωή;

 

Η θέα προς την ανατολή, όπου η θάλασσα πλαισιώνει τον ορεινό όγκο και το φαράγγι του Ενιπέα. Η κορυφή Σκάλα (2.882m) είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις αυτή την εικόνα.

 

Η θέα προς τα δυτικά από την κορυφή Σκολιό. 


Φωτογραφίες: Μπάμπης Γκιριτζιώτης
Κείμενα: Έλενα Γκαντώνα

www.MountOlympusSummits.gr