30.03.2017

Back to School...στις Άλπεις

#QuestionOrdinary από τη The North Face


Πίσω στα θρανία ή στη δίκη μας περίπτωση πίσω στην εκπαίδευση βουνού.
 
"Ευχαρίστως να εξετάσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολών που έχετε τελειώσει στην Ελλάδα, αλλά σιγουρά δεν έχετε εμπειρία από παγετώνα", έγραφε το mail της εταιρείας που είχαμε κάνει αίτηση για το μεγάλο ταξίδι στην Αλάσκα. Αυτό ήταν αλήθεια και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπόδιο για να γίνουμε αποδέκτες στην αποστολή. Έπρεπε να βρούμε παγετώνα για εκπαίδευση και ο κοντινότερος ήταν στις Άλπεις.


Η πόλη του Chamonix είναι η καταλληλότερη βάση για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Απέχει μόλις 20 λεπτά από τις καλύτερες πίστες για σκι στις Άλπεις και είναι η πόλη-αφετηρία για τους ορειβάτες που ξεκινούν να ανέβουν στο Mont-Blanc.
 
Το budget της αποστολής είχε ανεβεί αρκετά και το επόμενο χτύπημα δεν άργησε να έρθει: "πρέπει να πληρώσετε τα αεροπορικά εισιτήρια του οδηγού από Αμερική, την αμοιβή του και η διαθεσιμότητα των οδηγών αυτή την περίοδο είναι πολύ μικρή". Το πρόβλημα φαινόταν ανυπέρβλητο αλλά η θεά τύχη ήταν με το μέρος μας...Ο Mike Arnold αθλητής της North Face και οδηγός βουνού ζει τον τελευταίο 1,5 χρόνο στο Chamonix. Ήταν στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα και ανέλαβε το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης μας. Με περιορισμένο χρόνο στη διάθεση του το πρόγραμμα ήταν εντατικό.
ΗΜΕΡΑ 1η
Πρώτη μέρα, πορεία σε παγετώνα με πιολε, κραμπον και δεμένοι σε σχοινί για να προσομοιώσουμε τις συνθήκες στην Αλάσκα. Το τοπίο ήταν μαγευτικό, εκτός από εμάς, άνθρωποι όλων των ηλικιών απολάμβαναν το βουνό με χίλιους τρόπους. Έκαναν ορεινό σκι, περπατούσαν, σκαρφάλωναν, επισκέπτονταν το υπαίθριο μουσείο με τα γλυπτά στον πάγο και τις παλιές φωτογραφίες.Οι λάτρεις των ορεινών σπορ πολύ συχνά λένε πως οι Άλπεις είναι η παιδική χαρά της Ευρώπης. Δεν έχουν άδικο.ΗΜΕΡΑ 2η
Η δεύτερη μέρα ξημέρωσε με άσχημο καιρό. Τα lift από την πλευρά του Chamonix είχαν κλείσει και η μόνη λύση ήταν το πέρασμα στην Ιταλική πλευρά. Στο Courmayeur το τελεφερίκ μας ανέβασε απότομα στα 3400 μέτρα. Ο αέρας περίπου 80km/h, συνθήκες θύελλας - ότι ακριβώς χρειαζόμασταν για την εκπαίδευση μας. Έξω από το καταφύγιο το χιόνι ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Σκληρό και παγωμένο, χρειαζόταν δύναμη και τεχνική για να καρφώνουμε τα κραμπον και να κρατηθούμε όρθιες - ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ.


 
Το μάθημα περιλάμβανε πορεία σε σταθερά σχοινιά. Το χιόνι μαστίγωνε τα ακάλυπτα μέρη του προσώπου. Τα γυαλιά θόλωναν από μέσα και κρύσταλλοι σχηματίζονταν στο εξωτερικό. Με περιορισμένη όραση και με δυο ζευγάρια γάντια οι χειρισμοί ήταν μαρτύριο. Όμως ήταν ένα πραγματικό τεστ για εμάς και τον εξοπλισμό μας. Τα γάντια και οι μεμβράνες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Όμως γυαλιά...πήραμε καινούργια.ΗΜΕΡΑ 3η
Τρίτη μέρα και τελευταία. Μέρα αφιερωμένη στο έλκηθρο, την ψυχολογία στο βουνό και τους απαραίτητους χειρισμούς για την περίπτωση που κάποιος συν ορειβάτης πέσει σε crevasse (crevasse rescue techniques). Κόμποι, σχοινιά, πολύσπαστα και τρελές σπαζοκεφαλιές ειδικά για εμάς που ως γυναίκες ξέρουμε ότι η σωματική μας δύναμη δε θα βοηθήσει στην περίπτωση που πρέπει να σηκώσουμε το βάρος ενός άνδρα συν ορειβάτη. Δεκάδες τρόποι ανάσυρσης, συνδυασμοί υλικών και συμπυκνωμένη γνώση κάτω από ένα υπέροχο βράχο έξω από το Chamonix.


Η μέρα τελείωσε γρήγορα. Με τον Mike δεν είπαμε αντίο. Άλλωστε αυτές τις μέρες συζητήσαμε πολύ και με σιγουριά υποσχεθήκαμε ότι θα ξαναγυρίσουμε στις Άλπεις, με φίλους και οικογένεια πολύ σύντομα*. Με θέα το ειδυλλιακό Aiguille du Midi, μας ευχήθηκε ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ και έδωσε το πράσινο φως να συνεχίσουμε…

Βανέσα Αρχοντίδου, Michael Arnold, Χριστίνα Φλαμπούρη – North Face people power!!!

 

* Ένα ταξίδι στις Άλπεις δεν είναι απαραίτητα ακριβή υπόθεση. Τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τη Γενεύη κοστίζουν 150€/άτομο αν τα κλείσει κανείς νωρίς, ενώ υπάρχουν πολλά ωραία διαμερίσματα για οικογένειες ή παρέες με 80€ ανά διανυκτέρευση.


 


Σχετικά με την The North Face®
Η The North Face®, ιδρύθηκε το 1966. Με έδρα το San Leandro, California, η εταιρεία προσφέρει τα πιο εξελιγμένα προϊόντα με σκοπό να εξοπλίσει, ορειβάτες, αναρριχητές, σκιέρ, δρομείς καθώς και οποιονδήποτε διαθέτει πάθος για εξερεύνηση και πρωτοποριακό στυλ. Η The North Face έχει ως στόχο της να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους αθλητές να ξεπερνούν τα όριά τους, να αναζητούν νέες διαδρομές, νέες γραμμές ή να διασχίζουν νέες αποστάσεις καθώς η εξερεύνηση δεν σταματά ποτέ!

Official Page: www.explorerssociety.gr
Official Facebook Page: https://www.facebook.com/ExplorersSociety.gr
Official YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/Explorerssociety