04.05.2017

ICELANDIC ODYSSEY

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική πρόκληση, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές γωνιές του πλανήτη, θα επιχειρήσουν να φέρουν σε πέρας δύο Έλληνες φίλοι και λάτρεις της περιπέτειας, ο Explorer της The North Face Δημήτρης Δεσποινιάδης και ο Αργύρης Βαμβακίτης.


 
Συγκεκριμένα ο Δημήτρης αναφέρει:

Το καλοκαίρι θα προσπαθήσουμε παρέα με τον Αργύρη να διασχίσουμε πεζοπορικά και με πλήρη αυτονομία - κάτι που αντανακλά απόλυτα τη φιλοσοφία μας - την Ισλανδία, από το βορειότερο άκρο (που βρίσκεται οριακά εκτός του Αρκτικού κύκλου) στη νοτιότερη ακτή, μέσα από την απομονωμένη ενδοχώρα της.

Η Ισλανδία ως γνωστόν είναι από τις πιο ενεργές ηφαιστειακά και γεωλογικά περιοχές της Γης, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στο μέσο-ωκεάνιο ρήγμα του Ατλαντικού, το οποίο διευρύνεται απομακρύνοντας την τεκτονική πλάκα της Ευρασίας από αυτή της Βορείου Αμερικής.Πέρα από την ακτογραμμή της - που χαίρει εύκρατου κλίματος λόγω της επίδρασης του ρεύματος του Κόλπου - η ενδοχώρα είναι ένα κρύο, απόκοσμο και αλλόκοτα γοητευτικό υψίπεδο που θα μπορούσε να μας δώσει μια ιδέα του πως μπορεί να ήταν ο πλανήτης μας κατά τη γέννηση του.

Μια πελώρια ηφαιστειακή έρημος με διάσπαρτα ηφαίστεια, εκτεταμένα πεδία λάβας και τέφρας, θερμοπίδακες, λίμνες και καλντέρες . Ορμητικά ποτάμια πηγάζουν από τους παγετώνες της (που καταλαμβάνουν το 10% του νησιού), τα οποία σχηματίζουν κατά τόπους εντυπωσιακούς καταρράκτες και δέλτα!

Κατά το παρελθόν μερικοί adventurers επιχείρησαν - άλλοι επιτυχώς κι άλλοι ανεπιτυχώς - να διασχίσουν αυτόνομα το νησί ,τόσο στον άξονα Βορράς-Νότος όσο και Ανατολή-Δύση, χαράσσοντας ο καθένας τη δική του πορεία καθώς τα μονοπάτια καταλαμβάνουν ελάχιστο ποσοστό από το συνολικό ανάπτυγμα της εκάστοτε διαδρομής.

Η διαδρομή την οποία σχεδιάζουμε εμείς - συμβουλευόμενοι τοπογραφικούς χάρτες και δορυφορικές εικόνες - δεν είναι ούτε η πιο σύντομη δυνατή (~600 km) ούτε σίγουρα η πιο εύκολη, αλλά είναι λογική και υψηλής αισθητικής αξίας και αυτό ελπίζουμε να μας ανταμείψει!Οι αντικειμενικές δυσκολίες που θα κληθούμε να ξεπεράσουμε θα είναι οι εξής:

α) Τα πολλά περάσματα ποταμών (που δεδομένου του ότι πηγάζουν από τους παγετώνες μεταφέρουν ηζίματα και τα νερά τους είναι θολά ώστε δεν μπορείς να εκτιμήσεις με ασφάλεια το βάθος τους)

β) Οι θυελλώδεις άνεμοι με ότι αυτοί κουβαλάνε μαζί τους (και από τους οποίους λόγω του ανάγλυφου δεν μπορείς να κρυφτείς)

γ) Ο προσανατολισμός σε συνθήκες περιορισμένης/ μηδενικής ορατότητας.

 
Στην προσπάθεια μας να καλύπτουμε καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα βοηθήσει ο ποιοτικός και ελαφρύς εξοπλισμός μας! Αυτός θα κρατήσει το συνολικό φορτίο σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς μόνο τα τρόφιμα που θα κουβαλάμε και θα φέρουμε από την Ελλάδα υπολογίζονται σε 10-11 κιλά/άτομο.

Προσωπικά νιώθω διπλά χαρούμενος που την εμπειρία αυτή θα τη μοιραστώ με τον Αργύρη, έναν ικανότατο - και ιδιαίτερα σεμνό - άνθρωπο των outdoors με όνειρα για το μέλλον!

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Απλά, τρέφουμε μια βαθιά αγάπη για τη φύση και μέσα από διάφορες προκλήσεις ( μικρές ή μεγαλύτερες ) προσπαθούμε να εξερευνήσουμε - πέρα από τον κόσμο - και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Μείνετε συντονισμένοι! Ίσως να έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία...

 
Δημήτρης Δεσποινιάδης
The North Face Explorer
 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την 15ήμερη περιπλάνηση που πραγματοποίησα πέρυσι με τη σύντροφο μου σε δημοφιλέστερες γωνιές αυτού του ξεχωριστού νησιού.