Εξερευνώντας την βόρεια πλευρά του Ολύμπου με τον Μιχάλη Στύλλα

23.03.2014

Εξερευνώντας την βόρεια πλευρά του Ολύμπου: Κόψη Προφήτη Ηλία

Το γεγονός ότι μία διαδρομή η οποία τερματίζει στην 6η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου (Προφήτης Ηλίας, 2803m) ξεκινάει κατηφορικά, μαρτυράει με βεβαιότητα ότι μετά το τέλος της κατηφόρας η προς τα πάνω συνέχεια θα είναι μεγάλη, ίσως δύσκολη, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα.
 Ο λόγος περί της Κόψης του Προφήτη Ηλία, διαδρομή με υψομετρική διαφορά 2000m, η οποία τοπικά κινείται σε σχετικά απότομο, σαθρό και εκτεθειμένο πεδίο με αναρριχητικά περάσματα 4ου και 5ου βαθμού και η οποία είναι μεγάλη, απαιτητική και σοβαρή.Η απόπειρα επανάληψης της διαδρομής με χειμερινές συνθήκες εμπλουτίστηκε με δύο διανυκτερεύσεις (bivouac) πάνω στη διαδρομή, δύσκολη αναρρίχηση σε μεικτό πεδίο (περάσματα M4/M4+), αναρρίχηση μέσα στη νύχτα, απόγνωση, αβεβαιότητα, και υποχώρηση 80 μέτρα πριν το τέλος των τεχνικών δυσκολιών της διαδρομής.
 
Απογοήτευση?
Καμία.
 


Απλά η χειμερινή μη ολοκληρωμένη επανάληψη της Κόψης του Προφήτη Ηλία στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου μας άφησε με πλήρη διέγερση συναισθημάτων και με μεγαλύτερη όρεξη να ξαναπάμε και τον επόμενο χειμώνα!  
 
Η Κόψη του Προφήτη Ηλία είναι μία από τις μεγαλύτερες αλπικές διαδρομές της Ελλάδας, με τις τεχνικές δυσκολίες να εστιάζονται πάνω από τα 2000m υψόμετρο, έχοντας τοπικό χαρακτήρα: συνολικά 5 σχοινιές με ενδιάμεσα τμήματα με μικρότερη κλίση σε πεδίο χιονιού / πάγου. Η καλοκαιρινή επανάληψη της διαδρομής αποτελεί μία πολύ καλή προετοιμασία για μεγαλύτερα βουνά του εξωτερικού, ενώ η χειμερινή επανάληψη αποτελεί μία πολύ δυνατή εμπειρία στο πιο απομονωμένο τμήμα του Ολύμπου.


Κείμενο: Μιχάλης Στύλλας
Photos: Explorers' Society / Babis Giritziotis
Youtube: www.youtube.com/user/Explorerssociety
Facebook: www.facebook.com/ExplorersSociety.gr